Koploperproject

In het Koploperproject laten bedrijven aan de hand van concrete voorbeelden zien dat duurzaam ondernemen niet alleen hoort en nodig is, maar ook lonend en boeiend kan zijn: het is goed voor People, Planet én Profit. Inmiddels zijn al meer dan 30 Koploperprojecten in een groot aantal gemeenten uitgevoerd, waaraan zo’n 350 bedrijven en organisaties meededen. Zij hebben samen vele concrete stappen gezet op weg naar toekomstbestendig ondernemen.

Gewoon doen dus!

Duurzame oplossingen zijn er al in overvloed. We moeten ze alleen wel herkennen en ook daadwerkelijk gaan toepassen. Daar is een verandering van mindset voor nodig. Als er voldoende koplopers zijn met die duurzame mindset, dan wordt duurzaam ondernemen de norm en volgt het peloton vanzelf. Dat is de kern van de Koploperprojecten. In Assen starten we met een tweede groep het project ‘Koplopers in duurzaam ondernemerschap’ dat bedrijven helpt om in kleine groepen op een inspirerende en praktische manier aan de slag te gaan met toekomstbestendig ondernemen. e eerste groep van twaalf Koplopers is in oktober 2017 van start gegaan en zij zijn enthousiast over wat het project voor hen oplevert. De tweede groep is in november 2018 gestart en de inschrijving voor de derde ronde is nu geopend, dus pak deze kans!

Programma van een koploperproject

Met een groep ondernemers wordt in een gemeente een Koploperproject gestart. De bedrijven en eventueel ook de Gemeente zelf, worden doorgelicht op duurzaamheid met de DuOn-Scan en de Milieubarometer. Nieuwe kansen en mogelijkheden worden in kaart gebracht en men gaat concreet aan de slag met een actieplan – de DuOn agenda. Deelnemers komen een paar keer per jaar bij elkaar, delen kennis en ervaringen en leren zo veel van elkaar. Ook leren ze beter communiceren over hun duurzaamheidsprestaties. Ze krijgen een MVO-certificaat en kunnen zich presenteren in de MVO-gids. Een koploperproject duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met een koplopersymposium, waar de deelnemers hun resultaten presenteren en daarmee andere bedrijven kunnen inspireren. Ook wordt er een Koploperprijs uitgereikt aan de deelnemer die de communicatieopdracht het meest overtuigend heeft uitgevoerd.

“Het Koploperproject is een van de weinige projecten die echt aanslaat bij bedrijven. Het is hartstikke leuk om aan mee te werken” – Jan Gropstra: gemeente Oostellingwerf

“Fritech is door het Koploperproject ontzettend enthousiast geworden en ik zal als MVO coördinator zorgen voor de verdere uitrol van acties op het gebied van duurzaam ondernemen” – Naiyara van der Veen: re-integratiemedewerker bij Deltawerkers/Fritech Re-integratie

“Dankzij het Koploperproject kreeg de MVO-gedachte een enorme boost binnen ons bedrijf. Inmiddels is MVO al niet meer weg te denken en zetten we maandelijks nieuwe stappen.” – André Buwalda: Sijperda Verhuur

“Ik vond het een leuke ervaring en heb kunnen zien en leren hoe andere bedrijven met MVO omgaan. MVO staat vanaf nu bij ons op elke agenda, wij houden bij investeringen en beslissingen rekenschap met MVO” – René Kuiper: Kumoweld

Investering

Deelnemers aan een Koploperproject betalen een bescheiden eigen bijdrage, die kan variëren per gemeente. De rest van de kosten wordt gesubsidieerd door gemeenten, provincie en andere partners. Voor bedrijven is dit een unieke kans om tegen een geringe investering in snel maar degelijk werk te maken van het toekomstbestendig maken van hun bedrijf. De kosten per deelnemer voor de individuele begeleiding en alle bijeenkomsten zijn €3.000. Daarvan wordt het grootste deel gesubsidieerd door de gemeente Assen, de provincie Drenthe en bijdragen van AssenvoorAssen en Rabobank Assen en Noord-Drenthe. De eigen bijdrage blijft daardoor beperkt tot slechts €1.000,- excl. btw. Een unieke kans!

Meedoen in een Koploperproject?

Meer informatie over de Koploperprojecten, eerdere deelnemers en hun ervaringen, filmpjes en meer, is te vinden op de website van DZyzzion. Of bekijk deze korte presentatie: Presentatie Koploperproject Drenthe.

Heeft u vragen, of wilt u zich direct aanmelden om deel te nemen aan een Koploperproject, dan kunt u contact opnemen met Jaap de Vries van DZyzzion, initiatiefnemer van de Koploperprojecten en Alliantiepartner.

 

Nieuws over Koploperprojecten:

  • Drenthe:
    • In oktober 2017 is de eerste groep Koplopers van start gegaan in Assen en omgeving. Zij zijn enthousiast over wat het project hen oplevert. Zie hier een verslag van een van de bijeenkomsten.
    • Een tweede groep Koplopers is in november 2018 van start gaan.
    • De inschrijving voor de derde groep is nu van start gegaan. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Meld u dus snel aan!
  • Groningen:
    • Op 22 maart presenteerden de deelnemers aan het Koploperproject Westerkwartier in Groningen hun ervaringen op het Koplopersymposium Westerkwartier op de statige Borg Nienoord in Leek. Klik hier voor het uitgebreide verslag.